Jedzenie lata 90

LibreCoin

Ostatnio mieliśmy Walentynki, dlatego postanowiłem, że zrobię pewnego rodzaju atrakcję dla mojej dziewczyny. W projektach miałem dwudaniowy obiad i deser dany w środowisku wina i świeczek zapachowych ze znanego marketu budowlanego. Doskonały pomysł - przegrzebki. Bardzo wartościowe danie, ale te skomplikowane w wykonaniu, ponieważ małże trzeba wiedzieć dobrze usmażyć, aby wydobyć spośród nich trzymam smaku.

Niestety kucharz ze mnie jest trochę mierny. W treści mógłbym stwierdzić, że początkujący, bowiem zatem byłoby niemal prawdy. Znalazłeś w internecie przepis na dalekie sandżaki. Nie był kłopot ze zrozumienie połowy tekstu, gdyż wszystko było powiedziane po angielsku! No, jednak nie poddałem się, wrzuciłem wszystko w tłumacza i przechodzimy na żywioł, razem z intuicją kucharza (której ewidentnie nie mam). Postanowiłem, że podam te małże w gronie warzyw. Jednakże zapomniałem, że trzeba też warzywa najpierw obrać i pokroić. Podejmował się stresować, bo czasu było coraz mniej a ja byłem daleko w gospodarstwie. Zaczynam kroić warzywa, pech akurat chciał, że dotarłem na serdeczny palec... No, jednak jak prawdziwy typ nie dałem za wygraną. Spotkał na pomysł - szatkownica do warzyw. Obecne stanowił tak strzał w dziesiątkę. Nie dość, że zaoszczędziłem kilka chwili na krojeniu to też nie musiałem bać się o własne istnienie przy użyciu szatkownicy. Kiedy to całość było teraz gotowe nałożył na masełko przegrzebki. Wszystko usmażyło się dokładnie tak jak na obrazku ze perspektywy internetowej, na której znalazłem przepis. Jednak zapomniałem, że był przygotować jeszcze zupę. Szybko skoczyłem do bliskiego sklepu po żurek w słoiku i wylałem go do garnka a potem tylko doprawiłem. Na deser miałem zrobione już wczas w zamrażarce lody własnego wyrobu. Dobrze, że zmotywowałem się aby to dokonać dzień wcześniej, skoro nie zdążyłbym już z niczym. Trzeba przyznać - te chwila minut, które zaoszczędziła mi szatkownica do warzyw uratowało mój dwudaniowy obiad. Dziewczyna była zszokowana i duża szacunku dla moich umiejętności kulinarnych.